Aarde & klimaat

Bij hoeveel graden opwarming staat Nederland onder water?

Als het warmer wordt op aarde, stijgt de zeespiegel: het zeewater staat steeds hoger. En als dat gebeurt, komt er steeds meer land onder water te staan. Verdwijnt dan op een gegeven moment heel Nederland onder de golven?

Nee. Klimaatverandering is een enorm probleem, maar zó erg zal het nooit worden. De simpele reden: er is niet genoeg bevroren water op aarde dat door de stijgende temperatuur kan ontdooien.

Gesmolten landijs

Het hoogste punt van Nederland is het topje van de Vaalserberg. Dat ligt op ruim 322 meter. Willen we dat echt heel Nederland onder water komt te staan, dan zal de zeespiegel dus moeten stijgen met meer dan 322 meter.

Maar, zo weet Sybren Drijfhout, onderzoeker aan het KNMI: zelfs als je al het landijs op de wereld laat smelten, stijgt de zeespiegel met 'maar' 65 meter. Alles wat hoger ligt - inclusief een flink deel van de Vaalserberg - blijft dus gespaard. Hoe warm het ook wordt op aarde.

Niet meer naar zee

Wel zou zo'n zeespiegelstijging een enorme ramp voor Nederland betekenen. Wat heet, al veel eerder gaat het mis. "Bij een stijging van 70 centimeter kan Amsterdam al niet meer water in de rivier het IJ pompen", zegt Drijfhout. "En bij een stijging van 6 meter moeten we al het water uit de Rijn, de Waal en de Maas het land uit zien te pompen. Want dan stromen die rivieren niet meer vanzelf naar zee."

Kortom, verstandig om het niet zover te laten komen.

Stijgende zeespiegel

In het filmpje hieronder legt Karin van der Wiel, klimaatwetenschapper aan het KNMI, uit waardoor de zeespiegel stijgt bij de Nederlandse kust.

Beantwoord door Jean-Paul Keulen