Hoofd & lijf

Wanneer groeit je haar sneller: ’s zomers of ’s winters?

Je zou denken dat je haar in de winter sneller groeit. Tenslotte krijgen katten en honden ’s winters een lekker dikke vacht. Logisch: extra haar houdt hun lijf warm in de winterkou. In de zomer is die wintervacht niet meer nodig. Dan valt die dus uit. Maar: mensenhaar groeit juist ’s zomers sneller. Waarom?

Haarhormonen

Wetenschappers denken dat onze haren in de zomer sneller groeien door het extra daglicht. De dagen duren langer en het zonnetje schijnt vaker. Daardoor maakt je lichaam meer stoffen aan die je haargroei regelen: hormonen.

Ten eerste de schildklierhormonen. Mensen die daar te weinig van hebben, krijgen haaruitval. ’s Zomers heb je iets meer van die schildklierhormonen. Daardoor groeit je haar een tikkie harder, denken haaronderzoekers.

Kapper knipt haar

Foto: kaleido-dp/Pixabay

Dikke jas

Het tweede ‘haarhormoon’ waarvan je ’s zomers meer hebt, is testosteron. Die stof regelt de groei van hoofd-, baard- en borsthaar. (Vrouwen hebben minder testosteron dan mannen. Daardoor hebben vrouwen – meestal – geen baard of borsthaar.) Ook daardoor groeit je haar in de zomer sneller.

Vandaar dus dat je kat in de winter rondloopt met een dikke jas, en in de zomermaanden met een koel vachtje. Terwijl jij juist ‘s zomers vaker naar de kapper moet.

Sneller verbranden

Waarom je in de zomer sneller verbrandt, legt KNMI-meteoroloog Lone Mokkenstorm uit in dit filmpje:

Dit antwoord is een ingekorte versie van een tekst uit het boek ‘Waarom worden mannen kaal?’.