Techniek, Wiskunde & natuurkunde

Hoe kun je elektriciteit opwekken?

Lucas, 10

Telefoons, televisies, treinen… Heel veel dingen hebben elektriciteit nodig om te werken. Hoe kun je die elektriciteit opwekken?

Bewegende magneet

Elektriciteit heb je als een heleboel piepkleine deeltjes, die we elektronen noemen, achter elkaar in een kringetje rondlopen. Dat kunnen ze doen in een materiaal dat elektriciteit geleidt, bijvoorbeeld koperdraad. In de draad loopt dan een ‘stroom’ aan elektronen. We zeggen daarom ook wel dat er stroom is.

Er zijn verschillende manieren om zo’n elektronenstroom op te wekken. Je kunt bijvoorbeeld een magneet laten bewegen. Als een magneet beweegt, ontstaat er vanzelf een stroom. Die magneet kun je dan bijvoorbeeld laten bewegen door de wind. Dat is wat er bij een windmolen gebeurt.

Zonnecellen en batterijen

Ook kun je stroom opwekken met een zonnecel. Dat is een materiaal waarin elektronen vrijkomen als er zonlicht op valt. Zonnepanelen zijn gemaakt van zonnecellen.

Verder kun je met een batterij stroom opwekken. In een batterij zitten stofjes die op elkaar reageren. Ook daarbij komen elektronen vrij.

Elektrisch geladen ballon

Zo zijn er een heleboel manieren om elektriciteit op te wekken. Nog eentje tot slot: statische elektriciteit. Die kun je opwekken door een ballon een tijdje tegen je haar te wrijven. Er gaan dan elektronen van je haar naar de ballon. Daarna is de ballon elektrisch geladen en blijft hij overal aan plakken.

Ook leuk: in dit filmpje zie je hoe je met de microgolven in een magnetron een gloeilamp kunt laten branden!

Beantwoord door Yannick Fritschy