Wiskunde & natuurkunde

Hoe kun je water maken?

Ray, 10

Zonder water kun je niet leven. Je hebt water bijvoorbeeld nodig om te drinken, om je eten te laten groeien en het te bereiden, en om jezelf en je omgeving schoon te houden. Sterker nog: mensen bestáán gemiddeld voor ongeveer twee derde uit water! Maar wat als er geen water is. Kun je het dan zelf maken?

Uit de lucht

Die vraag kun je op verschillende manieren opvatten. Wil je water maken uit andere stoffen? Of wil je bestaand water uit je omgeving loskrijgen?

Behalve in allerlei zeeën, meren enzovoorts, en in levende wezens zoals dieren en planten, zit er ook water in lucht. Dat water is gasvormig.

Je kunt dat water bijvoorbeeld uit de lucht halen door die lucht af te koelen. Leg maar eens een bevroren koelelement neer in je huis of buiten. Na een tijdje komen er vanzelf druppeltjes water op te zitten. Zelfs in de gortdroge woestijn kun je nog water uit de lucht halen. Al heb je dan wel zwaarder geschut nodig.

Uit andere stoffen

Ook water maken uit andere stoffen is niet zo moeilijk. Sterker nog: je doet het zelf de hele dag! De cellen van je lichaam verbranden een vorm van suiker, glucose, om energie op te wekken. Bij die reactie reageert glucose met zuurstof. En daar komt ook water bij vrij. Dat water verlaat je lichaam grotendeels via je plas, poep, zweet en adem.

Kind in emmer speelt met water

Foto: StockSnap via Pixabay

Zo zijn er nog talloze scheikundige reacties waarbij water ontstaat. Zoals de waterstofmotor waarop sommige auto’s rijden. In zo’n motor reageert waterstof (H2) met zuurstof (O2) tot water (H2O) en een heleboel energie. En die energie gebruikt zo'n auto om te kunnen rijden.

Beantwoord door Diana de Veld