Techniek

Hoe maak je een raket?

Cis, 7

Om de ruimte in te komen, heb je een goede raket nodig. Maar hoe maak je zo’n ding?

Enorm potlood

Met een raket moet je een tijdlang recht omhoog kunnen vliegen. De zwaartekracht van de aarde trekt je juist recht omlaag. Je moet dus tegen de zwaartekracht in gaan. Dat is heel lastig.

Ten eerste mag je raket niet te zwaar zijn. Maar hij moet ook stevig zijn. Je kunt hem dus niet van papier maken. Je hebt materiaal nodig dat licht én stevig is, zoals aluminium of titanium.

Verder moet je raket niet veel last hebben van luchtweerstand. Daarom moet hij een lange, smalle vorm hebben, als een enorm potlood.

Lancering in stapjes

Als je raket af is, vul je hem met brandstof, bijvoorbeeld benzine of waterstof. De raket verbrandt die brandstof. Daarbij komen hete gassen vrij. De raket stoot die gassen aan de onderkant heel hard uit. Daardoor gaat hij zelf heel hard naar boven. Net als een ballon die aan één kant een gaatje heeft: doordat er lucht uit het gaatje ontsnapt, vliegt de ballon heel snel de andere kant op.

Opstijgende raket

Foto: NASA/GCTC/Andrey Shelepin

De brandstof maakt je raket wel zwaarder. Het helpt daarom om meerdere brandstoftanks te gebruiken. Als de onderste tank leeg is, kan de raket die hele tank loskoppelen en naar beneden gooien. Daardoor is de raket de rest van de reis minder zwaar.

Veel raketten hebben drie brandstoftanks. De lancering verloopt dan in drie stapjes, waarbij de raket bij elke stap kleiner wordt. Zo’n raket noem je ook wel een drietrapsraket. Het is alsof de raket een trap met drie treden opklimt. Een heel hoge trap, helemaal naar de ruimte.

Zelfgemaakte raket

Thuis een échte raket maken, zit er helaas niet in. Maar met wat aluminiumfolie, een satéprikker en een lucifer kom je een heel eind, zo laat dit filmpje zien:

Beantwoord door Yannick Fritschy