Aarde & klimaat

Hoe ontstaat magma?

Lise, 9

Onder het aardoppervlak borrelt magma. Hoe ontstaat deze gloeiendhete, stroperige brij?

Smeltende stenen

De aarde is een soort grote, stenen bal. In het midden zit de aardkern. Die kern, die van metaal gemaakt is, is extreem heet: wel 6000 graden Celsius. Hoe verder je van de aardkern af gaat, hoe koeler de aardbol is. Gelukkig maar, anders zouden je je voeten branden, elke keer dat je naar buiten liep.

Toch zijn er plekken in de aarde, dichter bij de kern, waar het nog steeds hartstikke heet is. Daar komt bij dat de druk er heel hoog is - en dat die soms plots verandert. Op die plekken smelt het gesteente in de aarde.

Want ja, steen kan, net als de meeste andere dingen, smelten. Als het maar heet genoeg wordt. Om steen te laten smelten, moet het zo’n 650 tot 1200 graden Celsius zijn. Dan verandert steen in een vloeibare brij. En dat is magma. Niet anders dan gesmolten steen, dat diep in de aarde verstopt zit.

Lava

Beeld: LEEROY Agency via Pixabay

Althans, totdat het zich een weg naar buiten wurmt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een vulkaan uitbarst, of wanneer er een scheur in de aarde ontstaat. Dan knalt de magma uit de grond omhoog – en is ie lava geworden.

Beantwoord door Ans Hekkenberg