Dier & plant

Hoe ontstaat schimmel in eten?

Vincent, 13

Op boterhammen van een week oud, een mandarijntje onder in de fruitmand of aan de zijkant van een stuk kaas: overal kun je de kleurigste schimmels zien verschijnen. Hoe ontstaan die eigenlijk?

Zwevende zaadjes

Schimmels ontstaan uit schimmelsporen. Dat zijn een soort mini-zaadjes waarmee een schimmel zich verspreidt. Die sporen zijn zo klein dat ze in de lucht zweven en zo op bijna alle plekken terecht kunnen komen. Ze kunnen meeliften op insecten of in de vacht van je huisdier. Ook kunnen ze via je handen, het aanrecht of andere spullen in je eten terechtkomen.

Beschimmelde aardbei

Foto: Maximilian Waidhas via Unsplash

Komt zo’n spore in een droog hoekje in de vensterbank terecht, dan gebeurt er helemaal niets. Om uit te groeien tot een vieze, zichtbare schimmelplek, heeft ie zuurstof, vocht en voedsel nodig. Pas als alle omstandigheden perfect zijn - de ideale temperatuur en een beetje vochtig - wordt een spore een schimmel.

Harige plekken

In een klamme broodtrommel die al een tijdje in je schooltas ligt, lukt dat zeker. Ook in walnoten die niet goed gedroogd zijn, heeft een schimmel vrij spel. En zacht fruit, zoals pruimen, mandarijntjes of aardbeien, heeft in no time van die harige plekken.

En wat moet je dan met beschimmeld eten? Omdat sommige schimmels giftige stoffen kunnen maken, is het slim om dat weg te gooien.

Beantwoord door Judith Neimeijer