Techniek, Wiskunde & natuurkunde

Hoe werkt een waterklok?

Emma, 5

Heel vroeger zag je aan de zon - met een zonnewijzer - hoe laat het was. Maar hoe zag je de tijd als er geen zon was, bijvoorbeeld binnen? Of ’s nachts? Daarvoor had je een waterklok. Hoe werkte die?

Bak met een gaatje

Waterklokken werden duizenden jaren geleden al gebruikt, overal ter wereld. Je had ze in alle soorten en maten.

De simpelste waterklok bestond uit een bak met een gaatje erin. Daaronder stond een schaal. In de bak deed je water. Die liep leeg in de schaal. Hoe voller de schaal, hoe meer tijd er voorbij was.

Zo’n waterklok was handig bij vergaderingen. Dan kon je zorgen dat mensen niet te lang doorpraatten. Was de bak leeg? Dan moest de spreker stoppen met kletsen.

Zandloper

Een waterklok werkt een beetje als een zandloper. Hoe meer water wegstroomt, hoe later het is. Foto: Ray Piedra via Pexels

Meestal stonden er op de waterklok ook nog strepen om de uren te tellen. Steeg het water tot de streep? Dan was er een uur voorbij.

Andere uren

Een uur betekende trouwens wel overal net iets anders. In het oude India duurde een uur 24 minuten, bij de oude Chinezen 2 uur. In het oude Mesopotamië duurde een uur 60 minuten. Even lang als op onze klokken nu dus!

Beantwoord door Melanie Metz