Techniek

Kun je alles googelen?

Hoe oud wordt een papegaai? Hoe bak je een appeltaart? Even googelen, en je weet het. Kun je met Google het hele internet vinden?

Diep web

Je kunt veel googelen, maar lang niet alles. Google gebruikt allemaal kleine programma’s, genaamd crawlers. Die ‘kruipen’ razendsnel over internetpagina’s, op zoek naar info over (bijvoorbeeld) papegaaien of appeltaart. Deze kruipers weten tussen de 30 en 50 miljard pagina’s te vinden. Toch schatten tech-experts dat er nog vijfhonderd keer zoveel pagina’s bestaan die onvindbaar zijn.

De moeilijk vindbare internetpagina’s zitten verstopt in het deep web. Dat klinkt spannender dan het is. Dat diepe web bestaat vooral uit pagina’s die maar voor een kleine groep interessant zijn. Er staan bijvoorbeeld gegevens van bedrijven op. Daar kunnen maar een paar mensen bij, meestal met een wachtwoord.

Vrouw gebruikt laptop

Foto: Pexels via Pixabay

Donker web

Een deel van het diepe web is geheimzinniger: het dark web. Voor dat 'donkere web' heb je een speciaal internetprogramma nodig, zoals Tor. Zet je dat op je computer, dan kun je dark-web-sites bezoeken. Die hebben allemaal een speciale naam die je moet kennen of opzoeken.

Op dat dark web ziet niemand wat je uitspookt. Als je gewoonlijk een website bezoekt, ben je te herkennen aan je IP-adres; een soort telefoonnummer voor computers, telefoons en andere apparaten die online gaan. Met Tor zie je dat adres niet zomaar. Plus: het programma verpakt alles wat je online zet in laagjes geheime code. Vandaar dat criminelen het donkere web graag gebruiken voor duistere zaakjes, zoals het verkopen van drugs.

Niet te hacken

Hoe kunnen we een internet bouwen dat niet te hacken is? Dat legt natuurkundige Anne-Marije Zwerver van QuTech uit in dit filmpje:

Beantwoord door Melanie Metz