Dier & plant

Kunnen we de mammoet weer tot leven wekken?

Uitgestorven diersoorten terughalen kan leiden tot een hoop problemen. Dat zie je wel in de Jurassic Park-films. Maar zou het kúnnen? Daar zijn wetenschappers serieus mee bezig.

Versnipperd DNA

Neem de wolharige mammoet. Die stierf zo’n 3700 jaar geleden uit. Het goede nieuws: uit fossielen van die dieren hebben wetenschappers DNA gehaald. Dat zijn lange sliertjes informatie in cellen van levende wezens. Daarin ligt vast hoe een plant of dier eruitziet en werkt.

Hoe je het DNA uit aardbeien haalt, laat dit filmpje zien:

Het slechte nieuws: het mammoet-DNA is in die duizenden jaren versnipperd geraakt. En uit al die stukjes is niet zomaar af te leiden hoe je een mammoet ‘maakt’.

Mammofant

Wel kun je handig gebruikmaken van een dier dat op een mammoet lijkt, maar nog niet is uitgestorven. Oftewel: een olifant.

Het DNA van zo’n olifant is bíjna hetzelfde als dat van een mammoet. Met wat knip-en-plakwerk (oké, het is iets ingewikkelder dan dat) kun je dat olifanten-DNA zó aanpassen dat het een mammoet-achtige olifant oplevert: een ‘mammofant’.

Baarmoeder in het lab

Maar DNA is nog geen levend dier. Daarvoor moet je een bevruchte mammofanten-eicel laten uitgroeien tot een baby-mammofantje. Het is alleen de vraag of dat veilig kan in een echte olifantenmoeder.

Liever bouwen wetenschappers daarom een baarmoeder in het lab. Al is dat ook nog niet zo makkelijk.

Allemaal verschillend

En stel dat dit allemaal lukt? Dan heb je één mammofant. Terwijl je er eigenlijk een heleboel wilt. Dan kunnen ze zich met elkaar voortplanten.

Liefst hebben al die mammofanten dan ook nog allemaal verschillend DNA. Anders is elk dier precies hetzelfde als zijn soortgenoten. En dan kunnen ze bijvoorbeeld allemaal dezelfde ziektes oplopen.

Opnieuw uitgestorven

Tot slot is de vraag: kunnen die in elkaar geknutselde mammofanten overleven in het wild? Wie weet leggen ze binnen de kortste keren allemaal het loodje. Heb je bakken met geld uitgegeven aan het terugbrengen van een uitgestorven soort, is die binnen de kortste keren wéér uitgestorven.

Wolharige mammoet

Foto: Thomas Quine/CC BY 2.0

Dit antwoord is een bewerkte versie van een tekst uit het boek ‘Waarom drinken we zoveel koffie?’.