Dier & plant

Maakt één bij maar een twaalfde theelepel honing?

Hans

Bijen lijken de hele dag druk bezig met het verzamelen van nectar. Toch produceert een enkele bij tijdens haar hele leven maar een twaalfde van een theelepel aan honing, lees je op allerlei sites. Klopt dat?

Werkbij wordt haalbij

Allereerst: een werkbij is niet haar hele leven bezig met nectar van bloem naar korf brengen. Dat doet ze alleen gedurende de laatste vijf tot negentien dagen van haar leven. In die tijd als ‘haalbij’ maakt ze gemiddeld zo’n 75 vluchten, zo is te lezen in dit Wageningse onderzoeksrapport.

Per vlucht haalt een haalbij gemiddeld 32 milligram nectar op. Daar gebruikt ze dan onderweg zo’n 3 milligram van – een heel eind vliegen kost nu eenmaal energie – waardoor ze thuiskomt met 29 milligram nectar. 75 maal 29 milligram is 2175 milligram, oftewel 2,175 gram nectar per bij.

Van nectar naar honing

Maar nectar is geen honing; honing is veel dikker en stroperiger. Daardoor levert één liter nectar grofweg een kwart liter honing op. Die 2,175 gram nectar die een enkele bij tijdens zijn leven verzamelt, is daardoor goed voor iets meer dan een halve gram honing. En dat is inderdaad ongeveer een twaalfde van een theelepel.

Bij op bloem

Foto: Pixabay via Pexels

Dus voor dat theelepeltje honing in je yoghurt of thee hebben twaalf werksters hun hele carrière als haalbij moeten werken. En daar hebben ze dan samen negenhonderd vluchten naar een bloem voor moeten maken. Toch iets om even bij stil te staan.

Met dank aan de Nederlandse Bijenhouders Vereniging.

Beantwoord door Jean-Paul Keulen