Wiskunde & natuurkunde, Aarde & klimaat

Waait de wind minder hard door windmolens?

Jaap, 75

Elke windmolen kan de wind een beetje remmen. Dus met genoeg windmolens kunnen we stormen temmen! Of niet?

Steentjes in een rivier

Jazeker kan dat! In theorie tenminste. Windmolens gaan draaien doordat de wind de bladen of wieken in beweging blaast. Daardoor verliest de wind zelf een beetje van zijn energie. Het gevolg is dat het minder hard gaat waaien.

Maar hoe groot is dat effect bij één windmolen? Vergelijk het hier mee: stel dat je een uur lang steentjes in een rivier gooit. Heeft dat effect op hoe het water stroomt?

Ja, eventjes, een heel klein beetje, en alleen in de buurt van waar je gooit. Maar honderd meter verderop is er niets meer te merken van je gegooi. De invloed daarvan valt volledig weg tegen de andere stroomkrachten van de rivier. Precies zo heeft een windmolen geen enkel effect op de wind een paar kilometer verderop.

Wind turbines affecting the wind

Foto: Vattenfall

Tenzij je een heleboel windmolens bij elkaar zet. Dan tellen de effecten op. Uit metingen blijkt dat tientallen kilometers achter een groot windpark het permanent ietsje zachter waait.

Stormentemmers

Amerikaanse wetenschappers hebben berekend dat als je voor de kust een gigantisch windpark bouwt, van zo'n 78.000 windmolens, je orkanen de helft zo zacht kunt laten razen.

Op papier zijn windmolens dus ware stormentemmers. Maar in de praktijk nog niet, want voorlopig bevat het grootste windpark ter wereld maar een paar honderd windmolens.

Beantwoord door Sebastiaan van de Water