Aarde & klimaat

Waar komt de lucht vandaan?

Damian, 7

Om de aardbol heen zit een dun laagje lucht. Dat noemen we de dampkring. Het is maar wat handig dat onze planeet deze luchtlaag heeft: zonder zouden we niet kunnen ademen! Maar waar komt de lucht eigenlijk vandaan?

Rotte eieren

De dampkring ontstond toen de aarde nog piepjong was. Onze wereldbol was toen een erg ruige plek, met veel vulkanen. Daaruit borrelden allerlei gevaarlijke gassen naar boven. Die gassen bleven om de aardbol heen hangen.

Atmosfeer

Beeld: NASA/Jeff Williams

De vulkanen spuwden vooral waterstofsulfide (dat naar rotte eieren ruikt), methaan (wat ook wel ‘moerasgas’ wordt genoemd) en koolstofdioxide (het gas dat je uitademt). Je kunt je wel voorstellen dat het geen pretje zou zijn om dat mengsel in te ademen! De jonge aarde had dus wel al lucht, maar die was nog niet geschikt voor mensen.

Lekkere teug

Dat veranderde toen het eerste leven op aarde ontstond. Vroege bacteriën en algen slurpten de koolstofdioxide uit de lucht op en ademden zuurstof uit.

Daardoor veranderde de samenstelling van de lucht. Toen de eerste mens eenmaal ontstond, kon die dus direct een lekkere teug zuurstofrijke lucht inademen.

Stikstof

Er zit trouwens niet alleen zuurstof in de lucht van nu. Die bestaat zelfs voor het grootste deel uit stikstof. Maar dat hindert niet. Ondanks de gevaarlijk klinkende naam kunnen mensen dat gas gewoon inademen – zo lang er maar genoeg zuurstof bij zit.

Beantwoord door Ans Hekkenberg