Aarde & klimaat

Waar ligt het heetste punt van de aarde?

Lisa, 24

Hier in Nederland is het weleens flink zweten geblazen tijdens een hittegolf. Maar waar ter wereld is het het aller-aller-heetst?

Death Valley

Laten we eerst aannemen dat vraagsteller Lisa bedoelt: wat is het heetste punt óp de aarde? Dan zijn er verschillende antwoorden mogelijk.

Hebben we het over de hoogst gemeten luchttemperatuur ooit? Dan wint Death Valley, een woestijndal in de Amerikaanse staat Californië. Op 10 juli 1913 steeg het kwik daar tot 56,7 graden Celsius.

Meer dan 80 graden

Kijken we naar de temperatuur van de bodem, dan ‘winnen’ twee andere plekken: de Dasht’e Lut-woestijn in Iran en de Sonoran-woestijn op de grens van de VS en Mexico. In 2021 maten satellieten daar namelijk oppervlaktetemperaturen van meer dan 80 graden!

Hebben we het over de hoogste gemiddelde temperatuur, over het hele jaar genomen? Dan is het heetste gebied op aarde de Danakildepressie in het Afrikaanse land Ethiopië.

Hete bron in de Danakildepressie

Een hete bron in de Danakildepressie. Foto: A. Savin/Wikimedia Commons

Net zo heet als de zon

Maar eigenlijk ligt het heetste punt ván de aarde niet óp de aarde, maar ín de aarde. Het binnenste deel van onze planeet, de binnenkern, heeft een geschatte temperatuur van zo’n 6000 graden. Dat is ongeveer net zo heet als het oppervlak van de zon! En daar komt geen Amerikaanse, Mexicaanse, Iraanse of Ethiopische woestijn ook maar in de buurt.

En hoe warm wordt het in Nederland, door de klimaatverandering? Dat legt KNMI-wetenschapper Karin van der Wiel uit in dit filmpje!

Beantwoord door Jean-Paul Keulen