Heelal & ruimtevaart, Dier & plant

Waarom bestaat al het leven uit dezelfde bouwstenen?

Vincent, 11

Mensen, dieren en planten zien er allemaal compleet anders uit. Toch hebben ze één ding gemeen: ze bevatten allemaal DNA.

Dat DNA kun je zien als een soort legoblokjes. Er zijn maar vier verschillende DNA-blokjes. Of je nu kijkt naar een banaan, een leguaan of jezelf: al het leven op aarde is opgebouwd uit een heleboel van diezelfde vier DNA-blokjes.

Waarom is dat zo? Waarom is er geen heel ander soort leven op aarde?

Buitenaardse wezens

Dit is een lastige vraag, doordat we maar één soort leven kennen. We hebben geen andere planeten met buitenaardse wezens ontdekt die we met ons eigen leven zouden kunnen vergelijken.

Meisje met banaan

Een mens en een banaan bevatten allebei DNA. Beeld: Andrea Piacquadio via Pexels

Ook duurde het miljoenen tot wel miljarden jaren voordat het leven op aarde ontstond. We weten niet precies hoe dat gebeurde. En we kunnen dat ook niet even nadoen om het te onderzoeken.

Toevallig

Wetenschappers denken dat er ook een heel ander soort leven op aarde had kunnen ontstaan. Leven dat bijvoorbeeld zes verschillende DNA-blokjes bevat in plaats van vier. Of uit een heel ander soort legoblokjes. Ze denken dat het een beetje toevallig zo is uitgekomen. En toen eenmaal dit type leven er was, is het zo doorgegaan.

Het zou heel mooi zijn als we ooit buitenaards leven ontdekken. Dan zien we voor het eerst wat voor leven er nog meer kan bestaan, naast dat van ons.

Beantwoord door Yannick Fritschy