Heelal & ruimtevaart, Aarde & klimaat

Waarom beweegt de aarde niet naar de zon toe?

De zon is superzwaar: meer dan driehonderdduizend keer zo zwaar als de aarde. Daardoor is de zwaartekracht van de zon heel sterk. Als je erbij in de buurt komt, trekt hij je heel hard naar zich toe.

Je zou misschien denken dat de zon ook de aarde naar zich toetrekt. Maar dat gebeurt niet. Waarom niet?

Draaimolen

Dat komt doordat de aarde niet stil in de ruimte hangt, maar om de zon heen draait. Door die draaibeweging is er een kracht die de aarde van de zon vandaan duwt. Die kracht heet de middelpuntvliedende kracht.

Aarde en zon

Foto: Terry Virts/NASA

Je voelt deze kracht bijvoorbeeld ook als je in een draaimolen staat. Je moet je dan goed vasthouden, anders word je uit de draaimolen gedrukt. Dat komt door de middelpuntvliedende kracht. Die duwt je weg van het middelpunt waar je omheen draait.

Net zo duwt de middelpuntvliedende kracht de aarde weg van het middelpunt waar hij omheen draait. En dat middelpunt is de zon.

Emmertje water

Toch beweegt de aarde ook niet bij de zon vandaan. Dat komt dan weer door de zwaartekracht. De zwaartekracht trekt de aarde naar de zon toe, de middelpuntvliedende kracht duwt de aarde weg van de zon. Die krachten zijn precies even groot. Daardoor blijft onze planeet altijd op ongeveer dezelfde afstand rond de zon draaien.

Wil je een experimentje doen met deze krachten? Draai dan een emmertje met water snel over je hoofd heen rond. Als de emmer boven je hoofd is, duwt de zwaartekracht het water naar de grond. Maar dankzij de middelpuntvliedende kracht blijft het toch in de emmer. Als je snel genoeg draait tenminste!

Beantwoord door Yannick Fritschy