Techniek, Aarde & klimaat

Waarom bouwen we woestijnen niet vol met zonnepanelen?

Tamar

Zonnepanelen maken energie uit zonlicht. En woestijnen hébben vaak veel zonlicht. Waarom zetten we die woestijnen dan niet vol met zonnepanelen?

Kilometerslange kabels

Zonneparken in de woestijn. Op het eerste gezicht is dat een briljant idee. Zonneklaar zelfs! Toch zitten er wat schaduwkanten aan…

Op de eerste plaats zou het plan erg duur zijn als we er Nederland mee van energie willen voorzien. Als we in een verre woestijn een zonnepark bouwen, moeten we de energie daarvan immers ook nog naar hier brengen. Daarvoor is een groot netwerk van kilometerslange kabels nodig. En dat kost miljarden euro’s.

Daarnaast kunnen mensen in en rondom de woestijn die stroom waarschijnlijk ook wel gebruiken. Tenzij een zonnepark echt enorm groot is, gaat het merendeel van de zonne-energie daarom vermoedelijk eerder naar landen in de buurt dan naar ons land.

Extra hitte

Bovendien leven er in de woestijn allerlei verschillende planten en dieren. Grote zonneparken kunnen hun bestaan flink in de war schoppen. Er wordt wel onderzoek gedaan naar hoe zonneparken en natuur goed samen kunnen gaan, maar dat is nog altijd ingewikkeld.

Sterker nog: sommige wetenschappers denken dat zonnepanelen in de woestijn zelfs de klimaatverandering kunnen verergeren. De lucht rondom zonnepanelen wordt namelijk warmer dan gewone lucht. Bij kleine panelen is dat niet erg, maar bij grote zonneparken kan al die extra hitte erg gevaarlijk zijn.

Miljoenen panelen

Ondanks al die uitdagingen zijn er toch mensen en bedrijven die zonneparken in woestijnen bouwen. In de buurt van Dubai ging onlangs het Mohammed Bin Rashid Al Mahktoum-zonnepark open: een park zo groot als gemeente Amersfoort, met maar liefst 8,5 miljoen zonnepanelen erin!

Beantwoord door Rik Peters