Aarde & klimaat, Dier & plant

Waarom is plastic slecht voor het milieu?

Stijn, 6

Plastic is slecht voor de natuur. Dat weet iedereen. Maar waarom eigenlijk?

Fossiele brandstoffen

De problemen beginnen al bij het maken van plastic. Daarbij worden vaak aardolie en aardgas gebruikt. We noemen die fossiele brandstoffen - en die kunnen opraken. Dat is niet duurzaam.

Als je fossiele brandstoffen gebruikt, komen bovendien vaak broeikasgassen vrij. Door deze gassen wordt het warmer op aarde. Ze spelen dus een rol in de klimaatverandering.

Plastic fles in de natuur

Foto: Erik Mclean via Unsplash

Kleine stukjes

Ook later is plastic slecht voor de natuur. Plastic rot namelijk niet zomaar weg. Als mensen plastic weggooien, blijft het daardoor heel lang in de natuur rondslingeren.

Grote stukken plastic zijn dan gevaarlijk voor dieren. Soms komen beesten erin vast te zitten. Of ze eten het plastic per ongeluk op. Daardoor kunnen ze zelfs doodgaan.

Plastic dat lang rondzwerft, valt uiteen in kleine stukjes. Die noemen we microplastics. Die belanden in het water, in de lucht, in de grond en zelfs in ons lichaam. Waarschijnlijk is dat ongezond.

Nieuwe dingen van oud plastic

Gelukkig wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe soorten plastic. Bioplastic wordt bijvoorbeeld gemaakt van stoffen die niet snel opgaan, zoals zetmeel uit aardappels of maïs. En biologisch afbreekbaar plastic verdwijnt sneller als het wordt weggegooid. Bovendien kun je van oud plastic vaak nieuwe dingen maken. Onderzoekers doen dus hun best om plastic minder vervuilend te maken!

Beantwoord door Rik Peters