Aarde & klimaat

Waarom valt de wind na de middag meestal weg?

Peter

Tijd voor een raadsel: Wat moet in de ochtend nog op gang komen, is ‘s middags op zijn drukst, en gaat ‘s avonds weer liggen?

Het dagrooster van de wind

Je zou misschien denken dat dit raadsel over jou gaat. Maar ‘de wind in Nederland’ is ook een goed antwoord.

De wind weet natuurlijk niet hoe laat het is. Toch heeft ie een soort dagrooster. Met dank aan dat grote lichtgevende ding in de lucht. Want de zon is de bron van het ritme van de wind.

Zonnestralen verwarmen door de dag heen de grond. Die warmte straalt daarna van de grond naar boven toe. Het gevolg? In de namiddag is de lucht vlak boven de grond op zijn warmst.

Man met paraplu op winderig strand

Foto: Turuncu Sakal via Pexels

Zoals je vast weleens hebt gezien bij een pan kokend water, beweegt warme lucht omhoog. Daardoor zakt tegelijkertijd hogere lucht omlaag, want die lege ruimte moet worden opgevuld.

Nu waait het hoog in de lucht altijd veel harder dan beneden bij de grond. Hier remmen bomen, huizen, auto’s en schuttingen de wind af, terwijl die boven vrij spel heeft.

Als koele lucht van boven naar beneden zakt, neemt ie zijn hogere waaisnelheid mee. Daardoor waait het hier beneden in de middag ook een stuk harder dan in de ochtend. Richting de avond koelt alles af en komen de windbewegingen weer tot rust.

Heftige avondstormen

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Heftige avondstormen bijvoorbeeld die het vaste patroon doorbreken. Net zoals jij soms juist ‘s middags moe bent en ‘s avonds niet kunt slapen.

Beantwoord door Sebastiaan van de Water