Dier & plant

Waarom verkleuren blaadjes in de herfst?

Lilian, 10

Wanneer je in de herfst door het bos wandelt, zie je de mooiste kleuren. De blaadjes van de bomen zijn van groen naar oranje, geel en rood gegaan.

Suikers

Althans, niet van alle bomen. De bomen waarvan de blaadjes in de herfst van kleur veranderen, noemen we bladverliezend. Die hebben vaak grote en brede bladeren. De bomen die altijd groen blijven, zijn de naaldbomen.

Het grootste gedeelte van het jaar blijven de bladverliezende bomen groen. Deze kleur hebben de bladeren doordat ze vol met chlorofyl zitten. Deze stof, ook wel bladgroen genoemd, zorgt ervoor dat een plant energie kan opnemen van de zon. De bladeren toveren deze energie om in suikers, die de boom gebruikt om te groeien of zichzelf te onderhouden.

Geel, oranje, rood

Als de herfst begint, daalt de temperatuur buiten en worden de dagen korter. Dit betekent dat bomen minder direct zonlicht krijgen. En omdat chlorofyl hierdoor een beetje overbodig wordt, maken de bladeren minder van deze stof aan. De groene kleur verdwijnt, geel en oranje komen tevoorschijn.

Bladeren in de herfst

De donkerrode kleur komt door iets anders. Wanneer bladeren sterven, veranderen de suikers in stofjes die we met een moeilijk woord anthocyanen noemen. Deze stoffen vind je ook in het velletje van rode druiven en appels, en zorgen voor de rode kleur.

Niet meer nuttig

Doordat de bladeren nog maar weinig chlorofyl bevatten in de herfst, zijn ze niet zo nuttig meer voor de boom. Sterker nog: het kost de boom alleen maar energie om ze levend te houden. Hij produceert daarom stofjes die de plek tussen het blad en de boomtak kapot maakt.

Hierdoor vallen de bladeren uiteindelijk op de grond, en kun jij ze oprapen om ze bijvoorbeeld mooi op een stuk papier te plakken.

Beantwoord door Naomi Vreeburg