Heelal & ruimtevaart, Aarde & klimaat

Waarom zien we in Nederland steeds vaker het noorderlicht?

Paris en Monrow, 9

Begin november 2023 konden we genieten van het noorderlicht. Bij dat verschijnsel krijgt de lucht ’s nachts prachtige rode, groene en paarse kleuren. In februari konden we die kleuren ook al zien. Waarom zien we het noorderlicht in Nederland steeds vaker?

Stormen op de zon

Het noorderlicht ontstaat doordat de zon soms nogal wild is. Op zijn oppervlak vinden grote ontploffingen plaats, die we zonnestormen noemen. De zon slingert dan elektrisch geladen deeltjes de ruimte in.

Sommige van die deeltjes bereiken de aarde. Daar worden ze afgebogen door het magneetveld van onze planeet. Daardoor komen ze vooral boven de noordpool en de zuidpool terecht. Daar botsen de zonnedeeltjes met luchtdeeltjes. Bij die botsingen komen al die mooie kleuren vrij.

Noorderlicht

Foto: Harrison Haines via Pexels

Extra wild

Je ziet het noorderlicht dus vooral als je in de buurt van de noordpool of zuidpool bent (al heet het bij de zuidpool natuurlijk het zuiderlicht). Maar de laatste tijd kun je het hier dus ook best vaak zien. Dat komt doordat de zon nu wat wilder is dan normaal.

Elke elf jaar heeft de zon een extra wilde periode. Dan zijn de zonnestormen sterker dan anders, zodat de deeltjes nog wat harder op de aarde afrazen. Door die hoge snelheid hebben ze minder last van het magneetveld. De zonnedeeltjes worden dus minder naar de polen afgebogen en zijn ook op andere plekken te zien.

Meer noorderlicht

De zon is waarschijnlijk halverwege 2025 op zijn wildst. We kunnen de komende jaren dus nog wel een paar keer van het noorderlicht genieten!

Beantwoord door Yannick Fritschy