Dier & plant

Waardoor zijn de dinosauriërs uitgestorven?

Milan, 9

Dinosaurussen waren zeker 230 miljoen jaar lang de heersers van de aarde. Toch legden ze op een gegeven moment massaal het loodje. Waar kwam dat door?

Ruimtesteen

De dino's stierven zo’n 66 miljoen jaar geleden uit. Toen sloeg een buitenaardse steen in op de aarde. Deze zogenoemde meteoriet belandde in een ondiepe zee en vormde daar op de bodem een gat zo groot als het land België. Dit gat noemen we nu de Chixculub-krater.

Toen de meteoriet de aarde ramde, ontstonden er bosbranden en ontzettend hoge golven, waardoor er dieren stierven. Bovendien raakten stukken steen van de zeebodem los en vlogen door de lucht.

Lucht vol roet

Daarnaast kwamen heel veel gassen, roet en andere stofdeeltjes vrij, die hun weg naar boven vonden. Ongeveer een dag na de inslag hing de lucht dan ook vol spul waar zonlicht niet meer doorheen kon dringen.

Meteoriet bij dinosaurussen

Beeld: Chase Stone

Hierdoor werd het voor lange tijd koud en donker op onze planeet. Planten stopten door deze kille duisternis met groeien, waardoor dieren nog maar weinig te eten hadden en verhongerden. Meer dan de helft van de diersoorten op aarde – 70 tot 80 procent – verdween. Waaronder de dinosaurussen.

Vliegende reuzen

Dat wil zeggen: de niet-vliegende dinosaurussen. Een aantal vliegende reuzen wist het te overleven. Uit deze dinosoorten zijn de vogels ontstaan die nu op onze aarde rondfladderen.

Beantwoord door Naomi Vreeburg