Wiskunde & natuurkunde, Aarde & klimaat

Wat gebeurt er als je de Noordzee mengt met het IJsselmeer?

Iedereen die weleens een duik in de Noordzee heeft genomen, weet dat daar zout in zit. In het IJsselmeer zit geen zout; daarom noemen we dat water zoet.

Wat zou er gebeuren als je die twee soorten water bij elkaar gooit? Krijg je dan zout water, zoet water of iets ertussenin?

Twee lagen

Zout en zoet water mengen niet zo goed. Dat komt doordat zout water zwaarder is dan zoet water. Al dat zout geeft het extra gewicht.

Doordat het zoute water zwaarder is, zakt het naar beneden. Als je de helft van het water in het IJsselmeer vervangt door water uit de Noordzee, krijg je dus twee lagen. Onderin een laag zout water, bovenin een laag zoet water.

Hoe goed (of slecht) zout en zoet water mengen, laat dit filmpje zien:

Brak water

Na een tijdje gaan de zoutdeeltjes zich verspreiden. Die komen dan ook in het zoete water terecht. Daardoor krijg je uiteindelijk water dat een beetje zout is, maar niet zo zout als de zee. We noemen dat ook wel brak water. Brak water vind je bijvoorbeeld op plekken waar een rivier (zoet water) uitkomt in zee (zout water):

Toch zullen de twee soorten water nooit helemaal goed mengen. Daardoor zal de bovenkant van het 'Noordmeer' of de 'IJsselzee' altijd minder zout zijn dan de onderkant.

Beantwoord door Yannick Fritschy