Dier & plant

Wat is er niet-biologisch aan gewone honing?

Harmen, 44

Van allerlei producten bestaat er een biologische en een gewone, niet-biologisch variant. Maar hoe kan honing, die altijd door bijen wordt gemaakt, niet-biologisch zijn?

Biologische bijen en bloemen

Bij de productie van biologisch voedsel, zoals melk, appels, noten en tomaten, gebruiken boeren en tuinders geen kunstmest, geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen producten van genetisch aangepaste planten. Ook is er meer aandacht voor het welzijn van de dieren. Alles gaat zo natuurlijk mogelijk dus.

Je zou denken: bijen zijn van zichzelf biologisch. Ze halen hun stuifmeel en nectar vooral van wilde bloemen, ook biologisch. Toch mag een imker zijn honing niet zomaar biologisch noemen. Wat is er dan niet-biologisch aan die gewone honing?

Biologische honing

Daarvoor moet je weten wat de eisen zijn voor biologische honing. Die beginnen met de plek waar de bijenkast staat. Binnen een straal van drie kilometer mogen geen fabrieken staan en geen snelwegen liggen. Ook moet het omliggende gebied voor minimaal de helft bestemd zijn voor biologische landbouw of natuur. Dat wordt streng gecontroleerd.

Verder moet de bijenwoning biologisch zijn en helemaal uit natuurlijke materialen bestaan. Het bijenvolk mag alleen biologische bijenvoeding krijgen. En zijn de bijen ziek of hebben ze last van ongedierte, dan mag de imker geen chemische middelen gebruiken.

Imker met honingraat

Foto: Frank Meriño via Pexels

Voor biologische imkers is het best een uitdaging om aan die eisen te voldoen in een volgebouwd land als Nederland. En natuurlijk kan de imker niet controleren of zijn bijen niet een tikkie verder dan 3 kilometer hebben gevlogen; bijvoorbeeld naar een bloembollenveld dat zojuist bespoten is met gif. Maar de kans is in elk geval een stuk kleiner!

Beantwoord door Judith Neimeijer