Dier & plant

Wat is het langstlevende dier op aarde?

Adam, 9

Van papegaaien en schildpadden weten we dat ze behoorlijk oud kunnen worden. Maar dat zijn niet de langstlevende dieren op onze planeet.

Boom van de zee

Zo is er de Groenlandse haai. Dat is een ruim 7 meter lang beest met helderblauwe ogen. Het leeft diep in de Atlantische Oceaan en de Noordzee. De oudste Groenlandse haai die biologen ooit hebben onderzocht, is tussen de 272 en 512 jaar oud.

Nog zo’n langlevend waterdier: de noordkromp. Dit schelpdier leeft net als de Groenlandse haai in de Atlantische Oceaan. Het beestje wordt ook wel de ‘boom van de zee’ genoemd, omdat de noordkromp net als een boom uit zogenoemde jaarringen bestaat. Aan deze ringen kunnen onderzoekers zien hoe oud een bepaald dier is. De oudste noordkromp ooit gevonden was 507 jaar.

Skelet van glas

We blijven in het water, want de glasspons mag in dit antwoord niet ontbreken. Deze spons bestaat uit een skelet van – zijn naam verklapt het al – glas. Dit glas bestaat weer uit lagen die lijken op de jaarringen van de noordkromp en bomen. Ook hieraan kunnen wetenschappers zien hoe oud het dier is.

Foto: National Marine Sanctuaries

In 1986 vonden onderzoekers in de Oost-Chinese Zee een glasspons van maar liefst 2 meter lang en 1 centimeter dik. De leeftijd van het dier? 11.000 jaar!

Onsterfelijke kwal

Een wezen dat nóg ouder kan worden dan de hierboven genoemde dieren: Turritopsis dohrnii. Deze kwal zwemt in de Middellandse Zee en een aantal wateren van Japan. Hij kent een heel maf trucje. Als hij in nood is, kan het volwassen beestje namelijk weer veranderen in een kind. (Dit noem je bij kwallen een poliep.)

Als Turritopsis dohrnii geen nare ziekte krijgt en een roofdier hem niet opeet, is dit dier in feite onsterfelijk.

Beantwoord door Naomi Vreeburg