Heelal & ruimtevaart, Aarde & klimaat

Wat zit er binnen in planeten?

Abel, 8

De aarde lijkt een grote stenen bal. Maar stel nou dat je een schep pakt en tot de kern van de aarde graaft. Wat kom je onderweg dan tegen? Wat zit er aan de binnenkant van onze planeet verstopt?

Drie lagen

De aarde heeft verschillende lagen. Van buiten naar binnen kom je er grofweg drie tegen: de korst, de mantel en de kern.

De korst kennen we goed: daar staan we op. Hij is gemaakt van hard gesteente. Deze laag is ongeveer 50 kilometer dik.

Graaf je dieper dan 50 kilometer, dan beland je in de mantel. Het midden van de aarde is heet, dus hoe dieper je graaft, hoe warmer het hier wordt. In de mantel is het op veel plekken zo warm, dat de stenen die hier zitten gesmolten zijn. De mantel is pak 'm beet 3000 kilometer dik.

Metalen bal

Graaf je nóg verder, dan kom je in de kern. Die zit in het midden van de planeet en is ongeveer 3500 kilometer dik. De kern is gemaakt van metalen, zoals ijzer en nikkel. De buitenste laag van de kern is vloeibaar. Maar in het midden is de kern hard. Dat komt doordat de druk daar ongelooflijk hoog is. In het hart van de aarde zit dus een massieve metalen bal!

Aardkern

Beeld: NASA (Goddard Media Studios)

Gasbollen

Niet alle planeten zien er zo uit vanbinnen. Sommige bestaan, net als de aarde, uit steen en rots en een metalen kern. Dit geldt bijvoorbeeld voor Mercurius en Mars.

Maar er zijn ook planeten die niet op de aarde lijken. Voorbeelden daarvan zijn de gasplaneten in ons zonnestelsel: Jupiter en Saturnus. Die hebben geen korst waar je op kunt staan. Het zijn grote bollen die voor een groot deel bestaan uit gassen, vooral helium en waterstof.

Beantwoord door Ans Hekkenberg