Techniek

Zijn draadloze stopcontacten mogelijk?

Delano, 16

We leven toch in het draadloze tijdperk? Waarom gebruiken we dan nog ouderwetse stroomkabels en stopcontacten voor elektrische stroom? Horen die dingen niet thuis in het museum in plaats van in onze huizen?

Energie uit de lucht

Uitvinders dromen al meer dan honderd jaar over een wereld waar elektrische stroom gewoon door de lucht zweeft. Dat zou ons leven veranderen. Nooit meer gehannes met kabels. Nooit gedoe met meer volle stekkerdozen. Nooit meer lege accu’s.

Alle lampen, laptops en telefoons, maar ook alle eBikes, auto’s en vliegtuigen, zouden hun energie dan gewoon uit de lucht kunnen halen!

Tesla coil

Foto: OneTesla

Van stroom naar krachtenveld naar stroom

En warempel, draadloze elektriciteit is meer dan fantasie. Veel mensen maken er al gebruik van. Bijvoorbeeld om hun elektrische tandenborstel of gamecontroller op te laden.

De oplader van zo’n controller kan elektrische stroom omzetten in een wisselend magnetisch krachtenveld. De controller zelf bevat onderdelen die even verderop dat magnetische krachtenveld weer omzetten in elektrische stroom. Inductie heet deze techniek.

Oververhitting en brandgevaar

Het is helemaal niet moeilijk om inductiepunten in de muur of vloer te bouwen. In plaats van stopcontacten dus. Maar is het ook praktisch? Eigenlijk niet.

Kabels brengen alle stroom gericht naar je apparaat, maar via inductie gaat, zeker op afstand, veel energie verloren. Daarom moet je een tandenborstel of controller ook tegen de oplader aandrukken. En bij veel stroom kan al die verspilling leiden tot oververhitting en brandgevaar.

Voorlopig zitten we dus vast aan stroomkabels en stopcontacten. Maar uitvinders blijven knutselen aan oplossingen, dus wie weet wat er in pakweg 2060 mogelijk is.

Beantwoord door Sebastiaan van de Water