Hoofd & lijf

Zijn energiedrankjes ongezond?

Het lijkt wel of ze steeds populairder worden: energiedrankjes. En dan vooral bij jongeren. Zijn ze echt zo ongezond als opvoeders vaak beweren?

‘Ja, wanneer je er te veel van drinkt, zijn ze gevaarlijk, vooral voor kinderen', zegt Jaap Seidell, professor voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. ‘Ik zou zelfs willen dat kinderen onder achttien ze niet mochten kopen.’

Met mate

Zoals alle voeding en drank kunnen energiedrankjes geen kwaad als je ze met mate drinkt. Sterker nog: het oppeppende effect van de cafeïne, taurine, guarine en suiker in de drankjes kan goed van pas komen tijdens een lange dienst of na een slechte nacht.

Energiedrankjes werden niet voor niets oorspronkelijk ontwikkeld voor Japanse piloten die verre reizen moesten maken. De oprichter van Red Bull bracht de drankjes heel slim naar de westerse markt en maakte er een cool product van.

Cafeïne

Maar wat maakt ze dan zo ongezond? De grootste boosdoener is cafeïne. De hoeveelheid cafeïne in een energiedrankje is vergelijkbaar met die van een kop koffie. Maar wat voor volwassenen niet zo snel kwaad kan, is voor kinderen al snel te veel, doordat ze minder wegen. Ze kunnen er onrust, angstige gevoelens en slaapproblemen van krijgen. ‘Voor kinderen tussen de tien en twaalf jaar is een half blikje genoeg’, vindt Seidell.

Dikmaker

En de cafeïne is niet het enige. Seidel zegt: ‘De stofjes taurine en guarine zijn oppeppend en stimulerend, maar niemand weet wat de langetermijneffecten ervan zijn.’

Ook zit er behoorlijk wat suiker in energiedrankjes. Hoeveel, en wat voor effect al die suiker kan hebben op je lichaam, vertelt maag-darm-leverarts Ben Witteman in dit filmpje:

Energiedrankjes zijn ook nog eens superzuur, wat slecht is voor je tanden. Dus ook al geven energiedrankjes vleugels, een crash ligt al gauw op de loer.

Dit antwoord is een bewerkte versie van een tekst uit het boek ‘Waarom drinken we zoveel koffie?’.