NEMO Science Museum gebouw

NEMO 100 jaar

Een eeuw lang nieuwsgierig — en dat wordt gevierd! Met verrassende experimenten, workshops, demonstraties en nog veel meer.

Na een eeuw nog steeds supernieuwsgierig

Nieuwsgierigheid, zelf ontdekken en spelenderwijs leren: ze lopen als vuurrode draden door de geschiedenis van ons museum. Er zijn nu eenmaal nieuwsgierige mensen nodig om creatieve oplossingen te vinden voor uitdagingen van de toekomst. En nieuwsgierigheid is niet alleen goed, het is ook leuk. Want zo ontdek je steeds nieuwe dingen, word je creatief en blijf je je altijd verwonderen.

Daarom wakkert NEMO in dit feestjaar nieuwsgierigheid aan. We dagen heel Nederland uit om ons ontelbaar veel vragen over eindeloos veel dingen te stellen. Blijf nieuwsgierig!

Stel jouw vraag
Taart met sterretje

Feest, feest, en nog eens feest

De NEMO Science Tour reist tussen september en december door heel Nederland. In een demonstratie van 20 minuten zie je spectaculaire experimenten. Of je nu piepjong of stokoud bent: je wordt verrast, uitgedaagd en vooral... nieuwsgieriger dan ooit!

Vrijdag 8 december 2023 is onze verjaardag. Dan is er op het water aan het Oosterdok in Amsterdam een spectaculaire show te zien over wetenschappelijke experimenten. Daarna is er speciaal voor mensen die we hebben uitgenodigd ons Jubileumfeest in NEMO. Daar gaan wetenschappers vragen van het publiek live beantwoorden en er zijn verrassende demonstraties.

Op zaterdag 9 en zondag 10 december vindt het Festival van de Nieuwsgierigheid plaats. Dat hele weekend is NEMO gratis geopend voor iedereen en zijn er allerlei extra activiteiten.

Bekijk programma

Van 1923 tot nu

Wist je dat NEMO honderd jaar geleden begon als een volgepakte rommelzolder? Schilder en verzamelaar Herman Heijenbrock richtte in 1923 het Museum van den Arbeid in Amsterdam op. Zijn doel: 'de gewone burger en de jeugd in het bijzonder betrekken bij ontwikkelingen in de industrie en meer te leren over technologie'. Het museum kreeg in 1954 de naam Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek (NINT).

In 1997 opende het iconische gebouw boven de IJtunnel. NewMetropolis, zoals het toen heette, werd in 2000 omgedoopt tot Science Center NEMO. En omdat we een eigen erfgoedcollectie hebben, werden we in 2016 een officieel museum en voortaan heetten we NEMO Science Museum. Maar onze roepnaam? Die is nog steeds gewoon NEMO.

‘Het is prachtig dat het museum na 100 jaar nog steeds inspireert en nieuwsgierig maakt naar wetenschap en techniek’, zegt NEMO-directeur Géke Roelink. ‘De uitdagingen van deze tijd vragen om nieuwsgierige mensen en kennis van wetenschap en technologie.’

Inmiddels is NEMO een interactief museum met ruim 700.000 bezoekers per jaar. Je kunt dus wel stellen dat we in de afgelopen 100 jaar een flinke transformatie hebben doorgemaakt.

Meer geschiedenis
Museum van den Arbeid

Een wandeling door de geschiedenis

De geschiedenis van NEMO is nauw verbonden met Amsterdam. In het kader van dit bijzondere jubileum is een wandelroute samengesteld die je langs de belangrijkste plekken uit NEMO’s 100-jarig bestaan voert. De route begint op Amsterdam Centraal Station, en eindigt voor de deuren van NEMO Science Museum. Tijdens de stadswandeling van 12,6 kilometer kom je meer te weten over eerdere én huidige locaties van NEMO - van het prille begin in een bovenzaaltje in het Veiligheidsmuseum, tot aan de betrekking van een extra locatie voor volwassenen op het Marineterrein. 

De wandelroute is beschikbaar in twee versies: een printbare PDF versie, en een interactieve versie voor de Routefabriek app op iPhone en Android.

Club voor Nieuwsgierige Mensen

Treed toe tot de Club voor Nieuwsgierige Mensen en draag bij aan de missie van NEMO. Samen maken we Nederland nieuwsgierig voor de toekomst!

Word lid!

Hoofdpartner

De jubileumviering wordt mede mogelijk gemaakt door de substantiële bijdrage van hoofdpartner VriendenLoterij voor Bijzondere Culturele Projecten. Met deze extra bijdrage wil de loterij cultuurbezoek vergroten en musea stimuleren om nieuw publiek te bereiken.