Hoofd & lijf

Is de westerse spijsvertering anders dan de oosterse?

Marij, 54

Als een Europeaan afreist naar een Oosters land als China, Thailand, Sri Lanka of India, is de kans vrij groot dat diens maag en darmen in opstand komen tegen het lokale eten. Komt dat doordat de westerse spijsvertering afwijkt van de oosterse?

Vissaus en sesamolie

In principe verschilt het westerse spijsverteringsstelsel niet wezenlijk van dat van mensen aan de andere kant van de wereld. Toch krijgen westerlingen vaak last van diarree in een Oosters land.

De belangrijkste reden daarvoor is dat het maagdarmkanaal van veel mensen van hier niet gewend is aan de ingrediënten, specerijen, smaakstoffen en kruiden die mensen daar gebruiken. Denk aan pepers, kerrie, vissaus, koriander, citroengras en sesamolie.

Buikpijn en diarree

Die zijn dan voor westerlingen lastiger te verteren en kunnen buikpijn en diarree veroorzaken. Sowieso zijn veel Oosterse gerechten een stuk pittiger of kruidiger, wat sommige mensen niet goed kunnen verdragen.

Oosterse kruiden en specerijen

Foto: Jason Leung via Unsplash

Daarnaast kan de bereidingswijze verschillen van wat westerlingen gewend zijn. Bij wokken en roerbakken wordt bijvoorbeeld vaak meer olie gebruikt. En dat kan bij sommige mensen zwaar op de maag vallen.

Vergeet ook het drinkwater niet. Toeristen uit westerse landen zijn niet gewend aan de lokale bacteriën, parasieten en chemische stoffen die in het drinkwater van Oosterse landen kunnen zitten. Daar worden ze dan eerder ziek van.

Wennen aan de lokale keuken

Het goede nieuws is dat je als westerling op den duur kunt wennen aan de lokale keuken en het drinkwater. Door regelmatig Oosters te eten, kan je lichaam zich aanpassen en er na verloop van tijd beter mee omgaan. Het makkelijkst gaat dat als je als kind al gewend raakt aan deze keuken.

Beantwoord door Judith Neimeijer