Hoofd & lijf, Dier & plant

Zijn bacteriën alleen maar slecht voor ons?

Mike, 9

Bij bacteriën denk je misschien direct aan de krioelende wezentjes die je ziek maken. Maar bestaan er ook goede bacteriën?

Hulp bij het poepen

Als je rauwe eieren of niet goed gebakken vlees eet, dan kan het zijn dat je de Salmonella-bacterie oploopt. En van dat wezentje kun je buikpijn, diarree, misselijkheid en koorts krijgen. Zo zijn er wel meer bacteriën die echte ziekmakertjes zijn.

Maar er bestaan zeker ook goede exemplaren. In je darmen wonen biljoenen bacteriën (een biljoen is een miljoen keer een miljoen!) die samen met virussen en schimmels het zogenoemde microbioom vormen.

Deze darmbacteriën maken kleine stukjes van het voedsel dat je eigen lijf niet kan afbreken. Hierbij komen bovendien allemaal nuttige stofjes vrij, die je bijvoorbeeld helpen bij het poepen.

Microbioom

Foto: MIT

Minder snel ziek

Ook zorgen deze bacteriën ervoor dat je afweersysteem zijn werk doet. Dit systeem beschermt je lichaam tegen slechte bacteriën en virussen. Als jouw microbioom bestaat uit genoeg verschillende, goede bacteriën, word je dus minder snel ziek.

En jij kunt ervoor zorgen dat je microbioom gezond blijft. De bacteriën in je lichaam zijn namelijk dol op vezels. Dat zijn stoffen die in groenten, fruit, peulvruchten en bruin brood zitten. Door hier veel van te eten, help je de goede wezentjes hun werk te doen. Door veel zoete en vette dingen te eten, voed je juist de ‘slechte’ bacteriën.

Rommel-opruimers

Trouwens, niet alleen in je lichaam verrichten bacteriën goede zaken. Zo breken ze rommel in de natuur af, zoals dode planten en dieren. De stofjes die hierbij ontstaan, reizen vervolgens de bodem in. Die kunnen levende planten dan weer gebruiken om van te groeien. Behoorlijk nuttig dus, die krioelende wezentjes.

Beantwoord door Naomi Vreeburg