Aarde & klimaat

Waarom draait de aarde zo snel om zijn as?

Hasan, 21

Je voelt er niks van, maar de aarde draait de hele tijd om zijn eigen as. Elke 24 uur maakt hij één rondje.

Dat lijkt misschien langzaam, maar dat is het niet als je bedenkt hoe groot de aarde is. De omtrek is ruim 40.000 kilometer. De buitenkant van de aarde moet dus elke 24 uur ruim 40.000 kilometer afleggen. Dat betekent dat onze planeet met meer dan 1670 kilometer per uur ronddraait. Supersnel! Hoe komt dat?

Baby-aarde

Daarvoor moeten we ongeveer 4,5 miljard jaar terug in de tijd, naar de periode waarin het zonnestelsel is ontstaan. De zon en de planeten kwamen toen voort uit een enorme wolk van stenen, stof en gas. Al die brokstukken draaiden om elkaar heen.

Sommige brokstukken klonterden samen tot een baby-aarde. Maar ze hielden hun draaiing. Net zoals een tol blijft ronddraaien, ook als je er iets op legt. Daardoor draaide de baby-aarde ook rond, in de richting waarin de meeste brokstukken draaiden.

Door de zwaartekracht klonterden de brokstukken steeds dichter samen en werd de baby-aarde steeds kleiner. Toen gebeurde er hetzelfde als bij een kunstschaatser die een pirouette maakt. Als die de armen intrekt en dus kleiner wordt, gaat hij of zij sneller ronddraaien. Ook de aarde ging, doordat hij steeds kleiner werd, steeds sneller ronddraaien.

Megabotsing

Ondertussen bleven er allerlei rotsblokken op onze baby-aarde botsen. Dat beïnvloedde de draaiing. Op een gegeven moment botste er zelfs een andere baby-planeet op de aarde. Daardoor brak er een stuk van de aarde af. Dat is nu de maan.

Botsing die tot ontstaan van maan leidde

Beeld: NASA

Na deze megabotsing draaide de aarde heel snel om zijn as, nog sneller dan nu. De aarde draaide toen met wel 8000 kilometer per uur rond. Daardoor duurde een dag maar vijf uur!

Steeds langzamer

Doordat de maan en de aarde elkaar een beetje afremmen, ging de aarde geleidelijk steeds minder snel draaien. Nu doet onze planeet dus 24 uur over een dag.

Over een paar honderd miljoen jaar zal de aarde nog langzamer ronddraaien. Dan duurt een dag wel 25 uur. Wat zou jij met dat extra uur doen? Langer slapen of langer opblijven?

Beantwoord door Yannick Fritschy