Hoofd & lijf, Wiskunde & natuurkunde

Waarom worden we kalm van een haardvuur of golven?

Golven kunnen je zorgen wegspoelen. Dansende vlammen kunnen je stress opbranden. Zo voelt dat soms. Maar hoe kan dat eigenlijk? Waarom raken we ze ontspannen van dit soort fenomenen?

Onrustig van de rust

Ons brein heeft bijna altijd honger. En dan wil het geen eten, maar interessante prikkels vanuit onze zintuigen. De hele tijd wil het boeiende of prettige dingen zien, horen, ruiken of voelen.

Daarom is je vervelen zo vervelend. Je krijgt dan te weinig interessante prikkels binnen. Er is zo veel rust, dat je er onrustig van wordt!

Een kletterende waterval kan die honger naar prikkels heel goed stillen. Net zoals vlammen in een haardvuur en golven die breken op de branding.

Foto: Don DeBold

Waarom? Omdat deze fenomenen altijd veranderen. Zo geven ze onze ogen, oren en hersenen steeds iets nieuws te doen.

Stimulerend en relaxend

Ook films, games, vuurwerkshows en sportwedstrijden geven prikkels. Maar tijdens die activiteiten gebeuren er heftige dingen. Harde knallen, een vijand die je aanvalt, een tegendoelpunt. Dat roept stressgevoelens op en wordt na een tijdje vermoeiend.

Maar een stromend riviertje of knisperend vuur, daar hoef je niks mee. Die werpen geen problemen op. Daardoor zijn ze stimulerend en relaxerend tegelijk. En dat is voor je brein een heerlijke ontspanningsmassage.

Beantwoord door Sebastiaan van de Water